Stalo sa (mi)

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Znova som bol v kine

Honba za pokladom templarov; Bokovka.
Tomu prvemu filmu nebudem venovat vela casu. Vybral som sa nan, lebo templari, rozekruciani, kriziaci ma vzrusuju a zaujimaju od casu, ako som precital Foucaultovo kyvadlo (Da Vinciho kod sa s tym neda porovnat). Ale film bol vylucne zo sucasnosti, o stredoveku ani zmienka. Bol som tym sklamany. Film je klasicky holywoodsky blockbuster, niekedy som sa dokonca smial, ako dej a akcie pokracuju dalej. Neodporucam, strata casu a penazi. Zato druhy film je ina kava. Tiez americky, navrhnuty vraj na niekolko Oskarov (co je samo o sebe podozrive), ale oplati sa vidiet. Je to film o obycajnych ludoch, zijucich v malych pozliepanych bytikoch, soferujucich stare auta, chlastajucich vino, vychutnavajucich vino, zmatenych vo svojich citoch, uzivajucich zivot, o kamratstve ... Cely film vyvazene davkuje smutne citove sceny, tragikomicke opilecke vylevy a skutocny humor. Bez akychkolvek nakladnych trikov, v beznych interieroch a exterieroch, ako keby to ani nebol americky film, skor francuzsky. Jednoznacne odporucam.

cinèmatographie | stály odkaz

Komentáre

  1. DaVinciho kód som dočítala minulý týždeň
    a práve vďaka nemu som si uvedomila, že o templároch neviem takmer nič. Ale táto téma ma zaujala (samotná kniha bola podľa mňa skvelá). Mala som v úmysle pozrieť si aj ten film (Honba...), ale vďaka Tvojmu článku si radšej zoženiem zmienenú knihu (Kyvadlo). Vďaka za ušetrený čas.
    publikované: 02.02.2005 17:43:19 | autor: laskonka (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Foucaultovo kyvadlo vs. Da Vinci
    Niekde som cital, ze F.K. je kniha, kde Eco dal po popredia historicke fakty, historiu, ako to (asi) v skutocnosti bolo a na tomto zaklade sa v pozadi odohrava kriminalny pribeh. Da Vinciho kod ide na to pesne naopak, v popredi je krimi, ktory je postaveny na historickych faktoch. Tie mi ale castokrat pridu trochu prekrutene, upravene podla potrieb vyvoja deja. Radsej mam F.K., je to kniha asi rovnako hruba ako Kod a cital som ju dva krat, Kod si druhy krat neprecitam.
    publikované: 02.02.2005 21:35:33 | autor: bowden (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. hm
    Kod som precitala dvakrat- prvykrat po slovensky , druhykrat anglicku verziu s obrazkami. Brown z toho vytazil poriadne peniaze, lebo brnkol na citlivu strunu (cirkevna tematika) a pouzil vyhodnu formu (krimi roman).Inak by som tuto knihu asi len opat odlozila do policky:), necitala na pokracovanie.
    Kyvadlo som citala, i ked mi spociatku prisiel ako velmi narocny (ten zaciatok je u vsetkych Ecovych romanoch problematicky - aspon pre mna. Ale tu ide len o zvyknutie si na styl, ktorym pise). Podstatne kvalitnejsi:).
    Co sa tyka filmu, Templarov som videla. Netreba od toho ocakavat viac, ako to je. Ide len o pobavenie sa, bez zbytocneho premyslania nad hlavnou myslienkou alebo, nebodaj, nad pointou.:)

    Bokovka je velmi realisticky film o realnom zivote s realnymi charaktermi a realnym pribehom. PO jej zhliadnuti som mala pocit, akoby mi priatel vyrozpraval svoj pribeh. Prijemny film, urcite si pozriem znova:)
    publikované: 21.03.2006 15:06:41 | autor: tweety (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014